Stop eens even! En wees dankbaar


Stop! Niet doorscrollen! Want dit is je kans vandaag om je dankbaar te voelen. Neem even de tijd om onderstaande video te kijken en voel wat het met je doet. Wist je dat je je elk moment van de dag zo tevreden en gelukkig kan voelen? Ik neem je mee in de wereld van dankbaarheid: Wat is dankbaarheid, hoe werkt het, maar vooral hoe kan je zo vaak mogelijk dankbaar zijn? Ook als het leven tegenzit!

Ken je dat knagende, onrustige gevoel? Je hebt alles wat je je maar kan wensen, die fijne relatie, uitdagende baan, een gezond gezin, een prachtig huis… en nog ben je niet tevreden? Misschien omdat je alweer iets anders wil, of je wil gewoon meer van dat alles. Terwijl er ook mensen om je heen gelukkig lijken te zijn met veel minder. Je kent ze wel, die mensen waarbij alles tegen lijkt te zitten en nog zijn ze positief en laten ze zich niet uit het veld slaan. Hoe doen ze dat toch? Het antwoord is dankbaarheid.

Wat is dankbaarheid?

M’n opa en oma hadden een schilderijtje in de keuken hangen met daarop de tekst: ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’. En dat is exact waar dankbaarheid over gaat en wat ik in de waan van de dag vaak vergeet. Dankbaarheid is een combinatie van twee dingen: Iets wat je gegeven wordt als waardevol ervaren. Huh? Nog een keer: Iets wat je gegeven wordt als waardevol ervaren. Denk aan een compliment van een fietser op straat over je nieuwe broek, of een kaartje van een vriendin die met je meeleeft, een roze-paarze zonsondergang, of een onverwachte knuffel van je kind. Iets, wat dan ook, waardoor je je ineens intens gelukkig kan voelen. Je hebt het niet gekocht, verdient of er voor gewerkt. Je kreeg het zomaar. En dat is een voorwaarde om je ergens dankbaar voor te voelen. 

Hoe werkt het?

Dankbaarheid lijkt niet te zijn weggelegd voor iedereen. Misschien denk je wel dat het je pas lukt als je iets anders eerst hebt. Maar dankbaarheid is een keuze, niet een gevolg van gelukkig zijn, alles hebben wat je wou of een leven dat op de rit is. David Steindl-Rast zegt: ‘It’s not happiness that makes us grateful. It’s gratefulness that makes us happy’. En dankbaarheid kan je vinden in elk gegeven moment. Dat wil niet zeggen dat het je altijd lukt, maar in elk moment heb je de keuze om dankbaar te zijn. Want dat is het leven toch eigenlijk? Een cadeau. Het idee dat het leven voorbij gaat maakt het des te waardevoller. Om elke dag te leven alsof het je laatste is.

Hoe kan je zo vaak mogelijk dankbaar zijn?

Het is me opgevallen dat ik het minst dankbaar ben wanneer ik het druk heb, van taak naar afspraak ren en door het leven heen haast. David Steindl-Rast zegt dat het zelfs dan eenvoudig is om dankbaar te zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is het doorlopen van deze 3 dingen:

  • Stop

Stop waar je mee bezig bent en las een moment van rust en reflectie in. Pak deze kans om je dankbaar te voelen. Dit kan op elk moment: In de auto, tijdens die vergadering, elk moment! Vergeet je dit? Dan zegt David dat je voor stopborden in je leven moet zorgen. Een herinnering in je telefoon, een post-it op de spiegel, een collega die je helpt herinneren..iets wat zorgt dat je even stilstaat.

  • Kijk

Kijk om je heen en zet je zintuigen open. Wat zie, ruik, hoor, proef en voel ik? Hierdoor kom je helemaal in het moment.

  • Ga

Wees dankbaar. Geniet van het moment. Doe wat dat moment in je opkomt.