Een dankbaar leven: Zo ontwikkel je het


Dat dankbaarheid een van de belangrijkste thema’s in mijn leven is, heb je misschien al gemerkt als je Betekenisme volgt op instagram. Dankbaarheid schijnt te zorgen voor een gezonder, gelukkiger en socialer leven. Ietwat sceptisch begon ik aan mijn reis naar een dankbaarder leven. Nu, een poos op weg kan ik nauwelijks geloven hoe groot de impact van dankbaarheid is, op mij en mijn omgeving. Natuurlijk, veel wetenschappelijke onderzoeken toonden de kracht van dankbaarheid al aan, maar ik moest het eerst zelf voelen en ervaren om het te geloven. Dankbaarheid is dus te trainen! Aan de hand van deze 5 strategieën kreeg ik een dankbaarder leven:

Een dankbaarder leven krijgen is eigenlijk best eenvoudig, het is alleen wel iets wat je de rest van je leven moet onderhouden. Dankbaarheid pas je elke dag toe, het gaat niet vanzelf. In dit artikel schreef ik al dat dankbaarheid niet lijkt te zijn weggelegd voor iedereen. Misschien denk je wel dat het je pas lukt als je iets anders eerst hebt. Maar dankbaarheid is een keuze, niet een gevolg van gelukkig zijn, alles hebben wat je wou of een leven dat op de rit is. En dankbaarheid kan je vinden in elk gegeven moment. Dat wil niet zeggen dat het je altijd lukt, maar in elk moment heb je de keuze om dankbaar te zijn. Zoals ik al zei: Dankbaarheid is aan te leren. Gewoon doen dus! Maar hoe?

1. Actief oefenen in dankbaar zijn 

Ik ben enorm dankbaar voor Ernst-Jan Pfauth en zijn dankboek (ja, ze maakt hem gewoon). Hij ervaarde zelf de negatieve invloed van de prestatiemaatschappij op zijn gezondheid en gooide het roer om. Hij leerde dat succes en rijkdom ons niet gelukkig maakt. In tegenstelling tot het streven naar ‘dagelijkse voldoening’. Op basis van een hele hoop boeken en studies ontwikkelde hij het Dankboek. In dit dagboek kun je dagelijks drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, en waarom. Als je wakker wordt bijvoorbeeld, of voor het slapengaan. ‘Van dat dagelijkse ritueel word je volgens verschillende studies vriendelijker, empathischer, optimistischer en tevredener met je leven’.

Ik vul het boek elke avond voor het slapengaan in, een heerlijk moment in mijn bed waarin ik de dag doorneem. Toen ik gestart was met het invullen van mijn dankboek moest ik echt moeite doen om te herinneren wat de ‘dankbare dingen’ waren. Terwijl ik dat nu gedurende de dag, in het moment, al ervaar!

2. Je dankbaarheid uiten

‘Alles in de prestatiemaatschappij draait om de BV Ik’- aldus Ernst- Jan Pfauth. Dit draagt niet bij aan ons geluk, aangezien elk mens op zoek is naar verbinding met anderen. ‘De behoefte erbij te horen is het aangeboren menselijke verlangen om deel uit te maken van een groter geheel’- las je al in mijn artikel over eenzaamheid en verlangen naar verbinding. Voor hoeveel mensen in je leven ben jij dankbaar? Best veel waarschijnlijk. Maar heb je het ooit aan hun geuit? Zelf vind ik dit best spannend. Iets in mij is bang dat het ongemakkelijk gaat worden of mensen mij gek vinden en dat ik daarmee gekwetst word. Uit ervaring weet ik nu dat dat niet nodig is: Ik heb alleen nog maar hele positieve reacties gehad en het droeg ook nog eens bij aan een sterkere verbinding met diegene.

3. Dankbaarheidsmeditaties doen

Eerst twijfelde of ik deze er wel tussen moest zetten. ‘Mensen vinden dit vast te zweverig’. Aannames die voornamelijk in mijn hoofd zitten. En ook jammer, want ik heb het wel elke dag toegepast en er ontzettend veel aan gehad. Gewoon delen dus: In de gratis insight timer app vind je een hele hoop dankbaarheidsmeditaties. Op sommige dagen lukt het je gewoon niet om dat dankbare gevoel op te roepen, in deze app vind je een hele hoop geleide meditaties die je hierbij helpen. (Sowieso is deze app een tip, ik gebruik hem elke dag!)

4. Rust en ruimte in je leven creeëren

Ik merkte dat het me niet goed lukte om dankbaar te zijn als ik in de doe– en stressmodus zat. De dingen die het leven voor mij waardevol maken doe ik dan vaak niet meer. Want daar heb (lees: maak!) ik geen tijd meer voor. Zoals wandelen in het bos, koffie drinken met m’n moeder of vriendinnen, uitgebreid koken of een goed boek lezen. Terwijl ik weet dat ik daar zoveel plezier uit haal. Ik plan nu dus lege ruimtes in mijn agenda, ook om te nietsen of zomaar wat aan te lummelen. Best moeilijk, want het verwacht van je dat je nee zegt. Ook daarover geeft het Dankboek tips.

5. Je werk, hobby’s en projecten zien als oefenen

Toen ik begon met kickboksen was een rondje sparren al zo zwaar dat ik het nauwelijks volhield, zonder duizelig te worden. Als ik me alleen maar had gericht op succes (het overwinnen van mijn tegenstander) was ik al snel gestopt met kickboksen. Het suces zou namelijk niet gauw komen, want ik bakte er nog niks van. In plaats daarvan probeer ik elke sparsessie te zien als een kans om te oefenen. Hiermee haal ik al voldoening uit het krijgen van een betere conditie en techniek. Merk je het verschil?

Ik wil een dankbaar leven omdat ik vaker stil wil staan bij hoe goed ik het heb, en niet steeds gericht wil zijn op wat er beter kan in mijn leven. Meer rust, tevredenheid en in het hier en nu zijn. Waarom wil jij een dankbaar leven?