Belemmerende overtuigingen: Hoe jij jezelf klein houdt


Helaas, ook jij hebt negatieve overtuigingen over jezelf die je belemmeren om jezelf te zijn. Vaak heb je ze al vanaf je jeugd. En of je ze nou van iemand anders hebt gekregen of van jezelf: Onbewust heb je ze voor waar aangenomen. Heb je het gevoel dat je steeds in dezelfde valkuilen stapt? Dat je niet verder komt in je ontwikkeling? Dat is het glazen plafond van je belemmerende overtuigingen!

Een aantal voorbeelden van wat het duiveltje in je oor kan fluisteren:

 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik ben onbelangrijk
 • Niemand houdt van mij
 • Ik ben (te) lelijk, te dik of te dun
 • Ik ben het niet waard
 • Ik moet perfect zijn
 • Ik moet alles onder controle houden
 • Ik mag niet genieten
 • Ik ben bang om te falen
 • Als ik mijn eigen weg kies, hoor ik er niet meer bij
 • Als ik voor mezelf kies, blijf ik alleen achter
 • Etc, etc, et

Vicieuze cirkel
Een mens (bewust en onbewust) doet er alles aan om dat duiveltje op z’n schouder weg te krijgen. We zijn namelijk allemaal bang voor afwijzing. Een voorbeeld: Je krijgt hele harde kritiek op je werk en ineens steekt het gevoel van ‘nooit goed genoeg zijn’ en misluktheid de kop op. Je emoties en gedachten nemen de overhand en de kritiek wordt maar erger en erger in je hoofd. ‘Zie je wel, ik ben niet goed genoeg voor deze baan, ik kan helemaal niks’. Je eerste reactie op dat gevoel is dat je je nog meer gaat bewijzen. (Ik kan deze baan wel aan kan en ga er alles aan doen dat ik me nooit meer zo hoef te voelen) Nu heeft het duiveltje je in zijn macht want je belandt in een vicieuze cirkel. Het gevoel van nooit goed genoeg zijn voedt je (op negatieve overtuigingen gebaseerde) gedrag en dat gedrag voedt je gevoel van nooit goed genoeg zijn. Enzovoorts, enzovoorts. Je komt niet uit de vicieuze cirkel door erover na te denken. Of het te begrijpen. De negatieve overtuiging is namelijk een gevoel. Je weet namelijk heus wel dat er mensen in je omgeving zijn die jou wel goed genoeg vinden.

STOP! GEVAAR! 
Het is heel belangrijk dat je het negatieve geloof over jezelf leert benoemen. Vaak hoef je niet lang te zoeken naar ze. Je hebt ze tenslotte al vaker in je leven gevoeld. Maar je hebt altijd heel erg je best hebt gedaan om het duiveltje op je schouder te ontwijken. Dit is het moment om ‘het gevaar’ recht in de ogen te kijken. Je wil echt jezelf kunnen zijn, toch? Stap 1 is het benoemen van je negatieve overtuigingen en voelen wat voor effect ze op je hebben. Stap 2 is ze onderzoeken en omruilen voor behulpzame overtuigingen. 

Vraag hulp
Dit kan je echt niet alleen. Je belemmerende overtuigingen bevinden zich voor een deel in je dode hoek en zijn jaren geleden al onderdeel geworden van je software systeem. Wil je voor eens en voor altijd af van je belemmerende overtuigingen en je echte ik zijn? Dan is mijn 1:1 coachprogramma iets voor jou. Velen gingen je al voor en overwonnen hun negatieve overtuigingen!