Onthaasten: De kracht van ontspannen en rust


Het gevoel hebben dat alles NU moet gebeuren, knallen om je doelen te bereiken, continu te laat komen en takenlijstjes afwerken die alleen maar langer lijken te worden..Het lijkt wel of je haast hebt. Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom die doelen en dromen niet even kunnen wachten? Het is tijd dat we meer tijd gaan nemen. Meer tijd om te zijn, te lummelen, om te doen waar we blij van worden, om te genieten..Om te leven!

Wat je te doen hebt is, onthaasten. Niet zo krampachtig je toekomst te willen beïnvloeden maar in het hier en nu te zijn. Wanneer we ons brein met haar voorstellingsvermogen de overhand laten nemen, kunnen we al die zorgen en angsten niet meer aan. We raken overprikkeld en gestresst. Alle mooie dingen van het moment gaan aan ons voorbij omdat we in ons hoofd in het verleden of de toekomst zitten. Zonde! Ik ben bijvoorbeeld altijd volledig in het hier en nu als ik in het bos wandel. Ik ben niet aan het nadenken, ik wandel gewoon. Linkervoet, rechtervoet, linkervoet, rechtervoet. Ik zie de zon doorkomen, de kleuren van de bomen en ik hoor ineens de vogels fluiten. Heerlijk.

Loslaten

In het hier en nu geniet je van het moment zoals het is. Je hoeft niet te werken naar dat ding in de toekomst die jou gelukkig gaat maken. Dat heeft geen zin omdat, als je daar ooit aankomt, je alweer met je gedachten in de toekomst bent. Natuurlijk zijn je zorgen en angsten er nog wel in het hier en nu! Maar je hoeft er niet op te reageren of er wat van te vinden. Je accepteert dingen zoals ze zijn. 

Vertrouwen

Maar dat vraagt wel om een hoop vertrouwen. Er op vertrouwen dat het er al is en alles komt wanneer het moet. Dat je altijd op het goede punt in je leven bent. Dat dingen ontstaan en niet alleen maar gecreëerd en geforceerd kunnen worden. Je moet er ook klaar voor zijn. Het toe kunnen laten en het aankunnen. Pfff, alleen dat idee lucht al op toch?

Het hier en nu

Zie je aandacht maar als mentale valuta, die we op een handige manier moeten besteden aan alle verschillende dingen in ons leven. Waar we onze aandacht aan besteden, daar gaat onze energie heen. En alles waar onze energie heen gaat, wordt meer aanwezig. Een investeerder stopt zijn geld ook alleen in bedrijven waarvan hij verwacht het bedrag plus rente terug te verdienen. Investeer je je aandacht aan angsten uit het verleden en onhaalbare doelen? Of aan liefde, geluk, persoonlijke ontwikkeling, welzijn en waardevolle relaties? Investeer je aandacht verstandig, want net zoals echt geld kan je het maar een keer uitgeven!

Tips

Heel veel dingen in ons dagelijks leven doen we op de automatische piloot. Zoals tandenpoetsen, traplopen en eten. Je bent niet in het hier en nu omdat je met je hoofd ergens anders bent. Maar het geluk zit in het hier en nu. Met aandacht worden hele gewone, alledaagse dingen een booster voor geluk! Je brengt je oordeelvrije aandacht naar iets en telkens als je afgeleid raakt, merk je dit vriendelijk op. Vervolgens breng je je aandacht weer terug. Wat je zoal kunt doen?

  •  Door bewust adem te halen begin je al te onthaasten. Super handig, want je hebt je adem altijd bij je! Af en toe even ‘inchecken’ om te kijken wat er in je lijf gaande is. 
  • Doe vandaag alles eens 2 keer zo langzaam.  Gun jezelf die rust, tijd en aandacht. Je moet altijd al zo veel, binnen zo’n korte tijd. Je zal zien dat je je minder gehaast voelt (en niet meer tijd kwijt bent).
  • Doe minder. Plan eens niets in je agenda. Dat betekent nee zeggen tegen anderen. Heel moeilijk, maar eigenlijk betekent het ja zeggen tegen jezelf. 
  • Naar de wc op je werk of pak je weleens de bus? Pak die momenten op de dag om met al je aandacht te lopen. Doe alsof dit de eerste keer is dat je loopt. 
  • Doe een ding tegelijkertijd. Met al je aandacht. Bellen met een klant en stiekem een mail lezen? Door je instagram feed scrollen tijdens je favoriete serie? Nope! Je merkt al dat je telefoon een grote invloed heeft op je aandacht.
  • Geef iemand het cadeau van jouw volle aandacht, door echt te luisteren. Richt je onverdeelde aandacht op de ander. Zonder te oordelen. Probeer niet te wachten totdat je antwoord kan geven.

Of ga met mij mee op expeditie! Expeditie Betekenisme is een weekend vol onthaasten, ontdekken en genieten van 20 t/m 22 september 2019. Midden in de natuur. Kom weer terug tot je kern. Kom uit die sneltrein en krijg ruimte om na te denken over jezelf en je toekomst. Wie ben ik? Wat wil ik en wat kan ik? Klik op onderstaande knop voor meer informatie: